Sneijder teleurgesteld over EK

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

Wesley Sneijder is teleurgesteld in het EK 2004. In een interview met Het Parool zegt hij een slecht gevoel te hebben over het kampioenschap. Bondscoach Dick Advocaat koos bijna het hele EK voor de ervaring van Clarence Seedorf op het middenveld. Sneijder bleef daardoor op de bank. Ook Ajax-ploeggenoot Rafael van der Vaart zit met dezelfde gevoelens. De Ajacieden schoten Oranje naar Portugal, maar mochten in Portugal op de bank blijven zitten.

Na het gelijkspel tegen Duitsland koos Dick Advocaat wederom voor ervaring en stelde Seedorf op. Hoewel de AC Milan-speler matig speelde, bleef hij in de basis. Als argument gebruikte Advocaat zijn kwaliteiten als leider.

"Ik zie dat het elftal iets mist en die schakel wil ik zijn. Word wakker, dacht ik", zegt Sneijder. "Ik heb geen fijn EK gehad. Over vijf jaar zal ik zeggen dat het positief was om mee te maken, maar nu overheerst de teleurstelling. De coach maakte een keuze, die voor mij moeilijk te verkroppen is. Ik ben echt ontevreden."

In de kwalificatiewedstrijd tegen Schotland was Sneijder de held. "Tot twee dagen voor de wedstrijd tegen Duitsland was ik dť man. Ineens tel je niet meer mee. Dat geeft een dubbel rotgevoel. Ik ben niet boos, wel erg teleurgesteld. Omdat ik niet weet waarom de bondscoach me op een helftje tegen Duitsland na niet meer nodig had."

"Ik heb vaak overwogen het aan te kaarten, maar op een toernooi is dat toch moeilijk. Misschien moet ik me nu een beetje inhouden, ja. Het valt niet mee. Maar ik ga niet uithalen. De sfeer in de groep was enorm, echt fantastisch. Dat kan ik niet verstoren", zegt Sneijder. "Vooral tegen Portugal heb ik mij zitten opvreten. Word wakker, dacht ik. Goh, ik heb me op de bank echt moeten inhouden. Als we bij rust met vijf-nul hadden achter gestaan, had niemand iets kunnen zeggen. Ik houd me niet bezig met een nieuwe bondscoach, maar ik zou graag Ronald Koeman zien komen."

Van der Vaart had verwacht dat hij nog wel een kans zou krijgen. "Ik had de eerste wedstrijd matig gespeeld, maar dat ik daarna geen basisplek meer kreeg... Ik was de 10, totdat die positie opeens helemaal was verdwenen. Tja, als een positie niet meer bestaat, hoe kan je dan terugvechten?"