Polio-epidemie dreigt in Noord-Nigeria

Icoon Buitenlands nieuws In het noorden van Nigeria is een forse uitbraak van polio geconstateerd. De uitbraak vindt volgens het Nigeriaanse ministerie van Volksgezondheid plaats in de islamitische deelstaat Kano. In deze deelstaat was het tot twee weken geleden verboden om baby's tegen de ziekte in te enten, omdat men bang was voor een westers complot. Het westen zou AIDS willen verspreiden en meisjes onvruchtbaar willen maken.

Volgens de lokale autoriteiten zijn er vele tientallen gevallen gemeld. De uitbraak komt niet als een verrassing. Twee weken geleden waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al voor de dreiging van een uitbraak in grote delen van Afrika. De ziekte heeft zich dit jaar vanuit Nigeria over tenminste elf andere Afrikaanse landen verspreid, waaronder over de Sudanese deelstaat Darfur. In Darfur dreigt momenteel een grote humanitaire ramp door aanhoudend religieus geweld.

In 2003 kwam polio nog maar in drie Afrikaanse landen voor na een intensieve campagne van het WHO en andere organisaties. Deze campagne begon in 1988 toen polio nog in 125 landen voorkwam en er dagelijks duizenden kinderen besmet raakten.

Het WHO is nu bang dat er in de herfst, het seizoen waarin de ziekte zich door de omstandigheden het snelst verspreidt, opnieuw duizenden Afrikaanse kinderen besmet zullen raken. Bovendien is de kans op een wereldwijde epidemie aanwezig. Veel landen waar polio is uitgeroeid hebben namelijk inmiddels hun vaccinatieprogramma's stopgezet.