'Kooistra brein achter gesjoemel met cafés'

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens de gemeente Amsterdam heeft horecaondernemer Sjoerd Kooistra gesjoemeld met faillissementen bij Amsterdamse cafés. De gemeente was een onderzoek gestart naar de gang van zaken rond het sluiten van diverse cafés in Amsterdam waarbij Kooistra betrokken was. Het onderzoek onder leiding van het Van Traa-team laat zien dat er een patroon zit in de manier waarop de zaken van Kooistra failliet gaan.

Een paar maanden terug sloot de Oesterbar aan het Leidseplein ineens haar deuren. Het personeel daarvan was van mening dat Kooistra de zaak bewust failliet had laten gaan. Ook bij andere cafés van Plassania B.V., het bedrijf van Kooistra, zat een luchtje aan de sluiting. Van de vijftien cafés die Kooistra in Amsterdam beheerd is het merendeel het afgelopen jaar failliet gegaan.

Verschillende horecagelegenheden gaan vaak als bundel over van de ene BV in de andere. Soms blijft één van de horecazaken, zoals bij de Oesterbar, in de leeggehaalde BV achter. De leeggehaalde BV's gaan op een gegeven moment failliet, de nieuwe BV gaat met een schone lei verder.

Vooral de belastingdienst ondervindt schade van de faillissementen. Door het faillissement van vier zaken van Kooistra zou de belastingdienst een kleine drie miljoen euro hebben misgelopen.

Uit het onderzoek blijkt dat Kooistra het meest profiteert van deze handelwijze en derhalve concludeert het onderzoeksteam dat hij de regie over dit alles voert. De gemeente heeft de onderzoeksresultaten overhandigd aan het OM, de FIOD en de uitkeringsinstantie UWV. De advocaat van Plassania B.V. zegt dat het bedrijf zich niet kan vinden in de conclusies en aanbevelingen van de onderzoekers.