VS willen indruk maken op China met krachtshow

De VS zijn van plan een groot vertoon van kracht te demonstreren in de Grote Oceaan voor de neus van China om indruk te maken op Peking. Dit schrijft de Aziatische krant The Straits Times.

Middels een oefening met de codenaam Operation Summer Pulse 04, wordt verwacht dat de VS een nog nooit voorgekomen aantal van zeven vliegdekschepen met de schepengroep die daarbij hoort (CSG's) bijeen zullen brengen op een veilige afstand van de Chinese kustlijn – maar nog steeds binnen schietafstand – na half juli. Dit is de eerste keer in de geschiedenis van de Amerikaanse Marine dat het zeven van zijn 12 CSG's naar één plaats stuurt.

Volgens een verklaring van het Ministerie van Defensie moet Summer Pulse een nieuw vlootplan uittesten dat tot doel heeft de vechtkracht van de Amerikaanse marine en haar voorbereid zijn op crisistijden te verhogen. De oefening behelst het uitsturen van 6 CSG's naar een probleemgebied binnen 30 dagen en nog twee binnen 90 dagen.

Hoewel de verklaring niet vermeldt waar de 7 CSG's zullen oefenen, zegt de website van de marine dat de USS Carl Vinson, de Abraham Lincoln, de John C. Stennis en de Kitty Hawk gisteren op de Grote Oceaan waren. De USS Enterprise en Harry Truman zijn in de Atlantische Oceaan, terwijl de USS George Washington in de Perzische Golf is.

Volgens een bericht op Sina, een invloedrijke website in China, wijzen de tekenen op een samenkomen van alle 7 CSG's in de Grote Oceaan. Bronnen in Peking zeggen dat China er van uitgaat dat Summer Pulse haar als publiek in gedachten heeft, een verdenking die versterkt wordt door rapporten dat strijdkrachten van Taiwan op de deelnemerslijst van de oefening staan.

In het licht van herhaaldelijk gegeven waarschuwingen van Peking dat zij als laatste redmiddel geweld zullen gebruiken om koste wat kost Taiwan ervan te weerhouden onafhankelijk te worden, voelen de VS zich gedwongen Peking een schot voor de boeg te geven.

In het verleden volstonden de VS er mee één CSG naar een probleemgebied te sturen om haar aanwezigheid te laten voelen. Dat gebeurde in het verleden verschillende keren toen de spanningen in de Straat van Taiwan hoog opliepen. Er werden er twee gestuurd om ernstige bezorgdheid uit te drukken toen China in 1996 raketten over de Straat schoot als oefening.

In een gevechtssituatie worden er drie of vier uitgezonden, wat het geval was in de Golfoorlog in het begin van de jaren negentig en in de recente oorlog met Irak. Maar nog nooit tevoren heeft de VS in vredestijd 7 CSG's naar hetzelfde toneel gestuurd. De gevolgen voor China zijn zeer ernstig.

Volgens de Kanwa Defence News, die zich specialiseert in Chinese militaire zaken, kan Peking op het ogenblik één CSG aan. “Maar over 5 tot 10 jaar kan het zeker 7 aan”, zegt de Heer Chang Hong-yi, hoofd van Kanwa, in een interview met The Straits Times.

"China’s militaire potentieel is enorm en in militair-technische termen is de kloof zich snel aan het sluiten", voegde hij eraan toe. Een andere Chinese bron, die niet met name genoemd wil worden, is optimistischer. "Zelfs nu kan China gemakkelijk 2 CSG's aan", zegt hij, maar hij gaf toe dat het in geen geval 7 tegelijk aan zou kunnen.

Dit betekent dat als China oorlog wil voeren over Taiwan, het in staat moet zijn er binnen 30 dagen te landen en de macht te grijpen. Anders kunnen er 6 CSG's arriveren en aan het gevecht meedoen. "Dit laat de Chinezen geen andere keus dan de oorlog bliksemsnel te beginnen en te eindigen", zegt de bron.

Politiek gezien is Summer Pulse in de ogen van de Chinezen niets anders dan pure intimidatie. "Dit is machtspolitiek van de 21e eeuw", merkte de bron op, eraan toevoegend dat het het Chinese volk zou herinneren aan hun eeuwenlang diepgevoelde vernedering door westerse machten – en de goede relaties tussen de VS en China op het spel zou zetten.

(Vertaling: Niburu.nl)