Premier schrijft Jan Mulder brief

Icoon Binnenlands nieuws Opnieuw heeft premier Balkenende zich in de discussie gemengd rondom de zware kritiek rondom bondscoach Dick Advocaat. Middels een open brief, welke vandaag in de Volkskrant staat, weigert hij zijn excuses aan te bieden aan Jan Mulder. Laatstgenoemde eiste dinsdag vanaf de Volkskrant-voorpagina excuses van de premier. Mulder is de laatste dagen flink bekritiseerd omdat hij een van de aanstichters van die volkswoede zou zijn, omdat Mulder zou hebben opgeroepen Advocaat te stenigen.

Mulder is van mening dat Balkenende meeloopt met de groep van mensen, die hem er ten onrechte van beschuldigen Advocaat te demoniseren. Volgens Balkenende is dit niet waar en hij vindt daarom excuses aanbieden niet nodig. Zo zegt Balkenende dat de naam van Mulder niet is genoemd toen hij de stemmingmakerij rond Advocaat publiekelijk verwierp.

Het is bijzonder te noemen dat via deze weg een minister-president zich op deze manier mengt in een openbare discussie. Balkenende liet vorige week al weten het 'buitengewoon bedenkelijk' te vinden dat Advocaat voorwerp is geworden van volkswoede na slechte prestaties van het Nederlands elftal. Daarbij vroeg hij de Nederlandse bevolking eens 'normaal te doen'. Balkenende: "Er hoeft maar ÚÚn gek te zijn om het uit de hand te laten lopen."

"Premier Balkenende wijst in zijn brief op de ironie inzake mijn stenigen-antwoord op Hans Kraays aantijging dat ik Advocaat criminaliseerde", zo laat Mulder in een reactie op de brief van de premier weten. "Mijn bevestigende overdrijving om die woorden van tafel te vegen (ik ergerde me dood aan die totaal uit de lucht gegrepen beschuldiging), was gespeend van iedere ironie, zoals ik letterlijk in mijn brief aan de premier schreef (maar uiteraard weer andersom door de heer Balkenende werd gelezen). Hij biedt geen excuses aan en wenst mij sterkte. Dat laatste vind ik wel erg fijn."
_
Op deze pagina staat een link naar het fragment waar het allemaal om te doen is.