Bush: ''Turkije klaar voor EU-lidmaatschap''

tuvokki en bravo hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsPresident George Bush heeft zaterdag tijdens zijn bezoek aan Ierland gezegd dat Turkije voldoet aan de criteria om lid te worden van de Europese Unie. Volgens de president moet Brussel gesprekken beginnen over de toetreding. ''Als Turkije voldoet aan de EU-voorwaarden voor lidmaatschap moet de Europese Unie besprekingen beginnen die leiden tot volledig lidmaatschap'', zei Bush.

Bush is morgen en overmorgen aanwezig op de NAVO-top in Istanbul. Enkele Europese landen, waaronder Frankrijk en Duitsland, gaven de afgelopen dagen in bedekte termen aan Turkije nog niet rijp te vinden voor de EU. Eurocommissaris voor uitbreiding GŁnter Verheugen zei vorige week nog dat toetreding "nog niet voor morgen" is. De Europese Commissie komt deze herfst met een rapportage over het land.

Onder voorzitterschap van Nederland moet de EU eind dit jaar beslissen of de onderhandelingen over het lidmaatschap kunnen beginnen. De EU eist onder meer dat de situatie van de mensenrechten in Turkije sterk verbeteren.