Euro 2004: Uitslag Nederland - Zweden

Icon EK 2004 Portugal Vanavond werd in de Algarve de derde kwartfinale van het Europees Kampioenschap gespeeld. Nederland speelde tegen Zweden en na 120 minuten was het nog steeds gelijk, waarna Nederland won na penalty’s.

De wedstrijd begon vrij aftastend. Nederland begon met hetzelfde elftal als tegen Letland. Zweden had het elftal op twee plaatsen gewijzigd ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen Denemarken. Bij het Zweedse elftal had men met name aandacht besteed aan de backposities om zo de Nederlandse vleugelspitsen af te stoppen.

Bij beide ploegen was te merken dat er veel op het spel stond. De verdedigers gaven weinig ruimte weg en de grootste slag werd uitgevochten op het middenveld. Robben wist van de rand van de zestien meter een aardig schot te produceren, maar echte kansen kreeg het Nederlands elftal niet. Frank de Boer moest de wedstrijd na een half uur met een blessure verlaten en werd vervangen door Bouma. Zweden kreeg vijf minuten voor rust de grootste kans van de eerste helft, maar de bal ketste af op Bouma.

De tweede helft begon met een kopkans voor Van Nistelrooy uit een voorzet van Robben. Zweden liet zich echter ook niet onbetuigd met een kans voor Ibrahimovic na een mistrap van Stam. Het spel bleef op en neer gaan, al leek Zweden wat aan sterkte te winnen.

Ook Sneijder vierde feest, ondanks het niet participeren in de wedstrijd

Van Nistelrooy kreeg na een mooie pass van Seedorf een goede kans, maar de bal ging via keeper en Van Nistelrooy zelf naast. In de wedstrijd kwam door het snel op en neer gaan van het spel steeds meer ruimte. Ljungberg wist zich op randje zestien vrij te draaien, maar ook dit schot ging naast. Na 90 minuten was het nog steeds 0-0 en het werd verlengen.

In het begin van de verlenging schatte de Zweedse keeper een afstandsschot van Robben verkeerd in waardoor de bal er bijna inging. De bal stuiterde echter via de paal en een Zweedse verdediger naast. Beide ploegen kwamen regelmatig in elkaars strafschopgebied en er waren genoeg gevaarlijke situaties.

De tweede verlenging begon met een vrije trap van Seedorf die er bijna inging en Cocu was dichtbij een doelpunt met een kopbal. Van Nistelrooy scoorde, maar volgens de scheidsrechter vanuit buitenspelpositie dus het doelpunt werd direct afgekeurd.

Sylvie Meis toonde zich een goede spelersvrouw, en was ondanks het niet spelen van vriend v/d Vaart toch aanwezig

Larsson kreeg een geweldige kans, maar voor Nederland ging de bal gelukkig via de lat over. Ljungberg raakte een paar minuten later ook nog de paal. In de laatste minuten werd er niet meer gescoord. Met een 0-0 eindstand na 120 minuten volgden er penalty’s.

De eerste vier strafschoppen gingen erin en Ibrahimovic was de eerste die een strafschop miste. De volgende twee strafschoppen gingen er in, maar daarna miste Cocu. De laatste twee strafschoppen gingen er ook in, waarna de serie van vijf was afgelopen.

Van der Sar pakte de volgende strafschop, waarna Robben het lot van Nederland in handen had. Robben scoorde en schoot Nederland naar de halve finale.