Protest tegen bezetting Irak in Amsterdam

Vanmiddag wordt in Amsterdam gedemonstreerd onder de noemer 'Tegen de bezetting van Irak. Progressieve Iraakse, Palestijnse, Marokkaanse, Turkse en socialistische organisaties hebben het protest georganiseerd. Zij noemen de machtsoverdracht op 30 juni aan de Iraakse interim-regering een schijnvertoning. 'De werkelijke macht blijft bij de Verenigde Staten en met de aanwezigheid van buitenlandse troepen duurt de bezetting voort, terwijl de Irakezen zelf niets is gevraagd'', aldus de organisatie.

De demonstranten keren zich ook tegen de steun van het Nederlandse kabinet voor het beleid van de Amerikaanse president Bush. Verder bekritiseren zij de PvdA omdat die het eens is met de verlenging van het verblijf van Nederlandse militairen in Irak.

Het protest richt zich tegelijkertijd tegen de IsraŽlische bezetting van Palestina. Het gebeuren is mede georganiseerd door het Kommittee Marokkaanse Arbeiders Nederland {KMAN), de Internationale Socialisten, het Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling (Emcemo), Palestijnse Gemeenschap Nederland, en verschillende vredes platformen.

Vanaf 13.00 is er op de Dam onder meer een toespraak geweest van Gretta Duisenberg en een optreden van rapper Ali B. Vanaf 14.00 wordt er tot 15.30 uur gedemonstreerd door het centrum van de hoofdstad. Het ANP meldt dat er zo'n 500 demonstranten meelopen.