Steun voor overhevelen bedrijf lagelonenland

Icoon politiek binnenland nieuwsHet ministerie van Economische Zaken blijkt bedrijven die hun productie verhuizen naar lage lonenlanden met subsidie te steunen. Dit jaar verdwijnen er bij de Nederlandse bedrijven 18.000 banen doordat productiewerk wordt overgebracht naar het buitenland. Nog eens 54.000 arbeidsplekken staan om die reden op de tocht.

Het ministerie verklaart de subsidie met de zogenaamde TAOM-regeling, waarvoor dit jaar 4,5 miljoen euro beschikbaar is gesteld. Bedrijven die laaggekwalificeerd werk overhevelen en daarbij aan een aantal voorwaarden voldoen, kunnen de helft van de kosten die ze daarbij maken vergoed krijgen. Daarbij geldt een maximum van 275.000 euro. Er worden banen geschrapt, en de veroorzaker krijgt geld toe.

Het ministerie van EZ laat weten, dat de TAOM-regeling ‘absoluut niet is bedoeld om de helft van de kosten van het uitbesteden te betalen’. “De regeling is aan strenge voorwaarden gebonden”, zegt woordvoerder A. Simonse. “Maar als bedrijven dan toch besluiten hun productie te verhuizen, willen we graag dat ze het op een verantwoorde manier doen. Dat is ook in het belang van de Nederlandse werknemers van het uitbestedende bedrijf.”

Al een kleine 2500 Nederlandse bedrijven hebben inmiddels productie overgebracht naar Oost-Europa of het Verre Oosten. Nog eens 3.000 ondernemingen staan op het punt dit te gaan doen. Dat zou het verlies van 10.000 tot 20.000 vooral laaggekwalificeerde arbeidsplaatsen betekenen.