Hilda Verwey-Jonker (96) overleden

Dr. Hilda Verwey-Jonker is afgelopen woensdag op 96-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Utrecht. Dit maakte haar familie vrijdagavond bekend. Verwey-Jonker was jarenlang een voorvechtster van de vrouwenemancipatie en een van de oprichters van de Partij van de Arbeid (PvdA) in 1946.

De politieke carrière van Verwey-Jonker begon in 1936; als Eindhovens gemeenteraadslid voor de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP). De PvdA werd na de oorlog de opvolger van deze partij, hierbij speelde Verwey-Jonker een belangrijke rol. In de jaren hierna streed Verwey-Jonker veelal voor de verbetering van de positie van de vrouw; zo was ze een voorvechtster van de vrouwenbeweging, publiceerde veel over emancipatie en zat in diverse adviescommissies.

In 1954 werd Verwey-Jonker als een van de eerste vrouwen lid van de Eerste kamer en vijf jaar later kwam ze als eerste vrouw bij de Sociaal-Economische Raad (SER). In 2000 kreeg de sociologe de Aletta Jacobsprijs van de Rijksuniversiteit Groningen voor haar bijdrage aan de emancipatie. Ook werd er in Utrecht een instituut naar haar genoemd, dit doet onderzoek naar sociale vraagstukken.

Partijvoorzitter van de PvdA Ruud Koole prees Verwey-Jonker. "Het was een heel erg betrokken en erudiete vrouw. Ze had een heel scherpe waarneming voor achtergestelden. En ondanks dat ze met tevredenheid kon terugkijken op alles wat ze heeft bereikt, was ze heel strijdbaar tot het eind", aldus Koole.

Hilda Verwey-Jonker
Hilda Verwey-Jonker 1908 - 2004