De activisten achter de aanslag op Verdonk

Één van de daders, die minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie wilden besmeuren met ketchup, blijkt een prominente activiste te zijn. Hoewel ze meerdere malen in het verleden is gearresteerd, blijkt ze haar identiteit nooit prijs te hebben gegeven. Een hardnekkig gerucht is dat de vrouw afkomstig is uit links-radicale kringen. Onderzoeksjournalist Peter Siebelt bevestigt dat. Het gratis dagblad Metro besteedde vandaag twee pagina's aan achtergronden omtrent het incident.

De vrouw is zeer actief binnen de activistenkringen. Zo was ze eerder dit jaar te zien in een aflevering van Netwerk, dat een reportage liet zien van de 'Aktivisten School' uit Utrecht. Daar worden activisten getraind in zaken als 'hoe overleef ik een aktie', 'omgaan met politieagressie' en 'bezetten'. Een dag later nam ze deel aan de bezetting van het uitzetcentrum op Schiphol.

Een anonieme parlementaire verslaggever meldt aan Metro dat hij de vrouw eveneens op een andere opvallende locatie en gebeurtenis herkende. Zo was de vrouw aanwezig op 13 maart 2002 in Nieuwpoort. Dat was de dag dat Pim Fortuyn werd bekogeld met taarten tijdens de presentatie van zijn boek 'De puinhopen van acht jaar Paars'.

Fortuyn besmeurd met taart


"Houding SP opvallend"
Volgens Peter Siebelt is de complottheorie vanuit links-radicale hoeken steekhoudend. Zo verklaart hij tegenover Metro: "Die vrouw die je in Netwerk zag en op de beelden van RTL-nieuws is een bekende in het activistencircuit. Daarnaast was ze aanwezig tijdens een conferentie over integratie waar Verdonk bij aanwezig zou zijn. Er waren daar zo'n honderd demonstranten van allerlei plumage. Minister Verdonk zou zou daar komen spreken, maar dat ging niet door. Ik weet dat de demonstranten tomaten en taarten bij zich hadden."

Daarnaast heeft Siebelt sterke vermoedens dat er verbanden bestaan tussen de Socialistische Partij (SP) en de activisten. "Het was opvallend dat donderdag tijdens het spoeddebat de SP niet meedeed. Alle partijen deden hun zegje behalve de partij van Jan Marijnissen. De partij heeft erg goede contacten met het actiewezen. Deze demonstratie werd georganiseerd door Rood, de jongerenafdeling van de SP."

Siebelt durft niet met zekerheid te zeggen of er in links-radicaal Nederland mensen bereid zijn tot de ultieme actie: moord. "Dat is moeilijk te zeggen. Feit is dat de kraakbeweging onderdak geeft aan ETA-terroristen. En dat zijn mensen die zeker in staat zijn tot verregaande acties. Helemaal wanneer ze door Verdonk worden teruggestuurd naar hun eigen land."