[update] Vrachtwagen rijdt gebouw in Kerkrade binnen

Maikel1 en SuzukiSwift hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsIn Kerkrade is een vrachtwagen rond het middaguur een gebouw aan de Meuserstraat binnengereden. Direct daarna is brand uitgebroken, maar die zou snel zijn geblust. Er wordt rekening gehouden met slachtoffers die nog onder het puin liggen.

Het gebouw zou het voormalige grenswisselkantoor zijn. De vrachtwagen is voor de helft het gebouw binnengereden. Het is nog niet bekend hoe het ongeluk kon gebeuren.

Update 13.27
In het getroffen pand zou een kleine supermarkt zijn gevestigd. De vrachtwagen is rechtdoor de winkel binnengereden in plaats van rechtsaf te slaan. Omdat er nog brand woedt, kunnen de hulpdiensten nog steeds het gebouw niet in. Er zal worden geprobeerd om de vrachtwagen uit de winkel te trekken.

Update 13.52
Volgens getuigen reed de vrachtwagen van een helling toen de remmen van het voertuig weigerden. Daarna heeft de chauffeur, wiens toestand onbekend is, ternauwernood een groep kinderen kunnen ontwijken.

Op de plek van het ongeluk zijn tientallen hulpverleners aanwezig. Zij kunnen nog weinig doen omdat er nog steeds brand woedt. Ook uit Duitsland zijn brandweerwagens en traumahelikopter gearriveerd.

Update 13.57
Het massaal toegestroomde publiek wordt op afstand gehouden. De brand die nog steeds woedt, zorgt voor veel rookontwikkeling. Ambulances en een traumahelikopter staan klaar om eventuele slachtoffers te vervoeren. De politie vermoedt dat zich vijf mensen in het ingestorte pand bevinden.

Update 14.40
De politie houdt ernstig rekening ermee dat vijf doden zijn gevallen, door de klap van de vrachtwagen of door de brand die meer dan twee uur woedt. Boven de winkel woonden twee mensen; in de vrachtwagen zaten waarschijnlijk drie mensen. Of en zo ja, hoeveel mensen zich in de winkel bevonden, is niet bekend.

Update 14.59
Inmiddels is de brand ook naar naastgelegen panden overgeslagen. Een ooggetuige, die zelf ten tijde van de botsing in de winkel was, meldt dat zich op het moment van het ongeluk acht mensen in de winkel bevonden. Daarvan zouden er vijf naar buiten gekomen zijn, waaronder de cassiŤre van de winkel.

Update 15.38
De vlammenzee is weer opgelaaid als gevolg van een gebrek aan bluswater. Er zijn tankwagens vanuit BelgiŽ onderweg. Op een onbekende plek worden ooggetuigen en buurtbewoners opgevangen. De burgemeester van Kerkrade is hierbij aanwezig.

Update 15.59
Vanwege explosiegevaar in de panden die nog overeind staan proberen medewerkers van energiebedrijf Essent de gastoevoer in de getroffen wijk af te sluiten. Hierdoor zal een groot gedeelte van Kerkrade zonder gas komen te zitten.

Update 16.31
Naar verluidt heeft de brandweer de brand sinds 16.00 uur onder controle. Door de hitte en het instortingsgevaar kunnen de aanwezige hulpverleners het gebouw nog steeds niet betreden.

Update 17.12
Met assistentie van de brandweer uit BelgiŽ, die met vijf wagens ter plaatse zijn, zou de brand op dit moment afnemen. "Hulpdiensten kunnen pas naar binnen als de brand is geblust en dit kan nog uren duren", aldus een woordvoerder van de brandweer.

Update 20.13
Inmiddels is duidelijk dat zeker ťťn persoon, de chauffeur, is omgekomen. Dit is vastgesteld door een dokter die even in het pand mocht kijken. Over het totaal aantal slachtoffers bestaat nog steeds onduidelijkheid. Vooralsnog wordt ervan uitgegaan dat in de vrachtwagen drie mensen zaten en zich twee mensen in de winkel bevonden toen de vrachtwagen zich daarin boorde. "De klap van de botsing, het instorten van het plafond en de lange duur van de brand maken de kans op overleven minimaal" , aldus de brandweer. De twee personen die in het appartement boven de winkel woonden, zijn op dit moment op vakantie en hebben dus veel geluk gehad.

Update 23.52
RTL Nieuws meldt zojuist dat de chauffeur alleen in zijn cabine heeft gezeten. Uit onderzoek is niet gebleken dat twee passagiers in de vrachtwagen zaten, wat eerder wel werd vermoed.

De Turkse eigenaar van de verwoeste winkel zou hebben verklaard dat hij twee van zijn medewerkers mist. De politie heeft dit noch bevestigd noch ontkend. Het onderzoek door de technische recherche zal morgen worden voortgezet. Op dit moment is het te donker om een degelijk onderzoek uit te voeren.

Op de website van L1 zijn beelden van de rampplek beschikbaar.

Vrachtwagen rijdt pand binnen


Vrachtwagen rijdt pand binnen


Vrachtwagen rijdt pand binnen
Foto's van het getroffen pand.
De vrachtwagen op de voorgrond is niet de verongelukte vrachtwagen.


Vrachtwagen rijdt pand binnen
De oplegger van de verongelukte vrachtwagen


Vrachtwagen rijdt pand binnen
Brand in het getroffen pand