Claptons gitaar verkocht voor recordbedrag

Bij een liefdadigheidsveiling in New York, ten behoeve van een afkickkliniek voor alcohol- en drugsverslaafden, is een gitaar van zanger en gitarist Eric Clapton verkocht voor het recordbedrag van 959.500 US dollar (ruim 800.000 euro). Daarmee werd het record van de verkoop van een andere gitaar van Clapton, vijf jaar geleden, 'aangescherpt'.

De gitaar, een Fender Stratocaster, is vijftien jaar lang door Clapton als zijn favoriete gitaar bespeeld. Clapton ging daarbij zo ver dat hij de gitaar zelfs een troetelnaam had gegeven: 'Blackie'.

De veiling van de gitaar maakte overigens deel uit van een veiling met in totaal nog 88 gitaren, andere instrumenten en memorabilia die onder de hamer kwamen. Deze waren door Clapton en andere musici voor de veiling gedoneerd om geld in te zamelen voor een door Clapton zelf opgezet project voor alcohol- en drugsverslaafden in Antigua, in het Caribisch gebied. De totale opbrengst van de veiling bij Christie's was bijna 7,5 miljoen dollar, wat ongeveer anderhalf keer zo veel is als de veiling van 1999, die destijds hetzelfde doel diende.