Vierhonderd dorpen verwoest in Soedan

Icoon Buitenlands nieuws In het westen van Soedan zijn bijna 400 dorpen verwoest, zo blijkt uit Amerikaanse luchtfoto's. De luchtfoto's van de streek Darfur laten in totaal 576 dorpen zien. Hiervan zijn er tenminste 300 compleet verwoest. Bovendien zijn er nog eens 76 dorpen voor het grootste deel vernietigd. Dit werd naar buiten gebracht door Andrew Natsios, het hoofd van het Amerikaanse Bureau voor Internationale Ontwikkeling .

Soedan staat al geruime tijd aan het begin van een burgeroorlog. Al jaren woedt er een gewapende strijd tussen rebellen en milities met regeringssteun. Een aantal Afrikaanse stammen voelde zich oneerlijk behandeld door de regering in een conflict met een Arabisch deel van de streek. Sinds februari vorig jaar zijn er al duizenden Soedanesen op brute wijze vermoord, duizenden vrouwen verkracht en vele honderden huizen in brand gestoken. In veel gevallen zijn dit acties van Arabische milities, maar in sommige gevallen heeft ook het regeringsleger schuld.

Dit alles heeft er toe geleid dat er al ongeveer één miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen. Hulporganisaties kunnen of mogen echter vaak geen hulp bieden op de plaatsen waar dit het hardst nodig is. Volgens de USAID zijn tenminste 350.000 mensen ten dode opgeschreven en overleven mogelijk zelfs twee miljoen mensen de komende negen maanden niet.