[update] Bomexplosies in Ankara en Istanbul

Icoon Buitenlands nieuwsEen fragmentatiebom is donderdag ontploft in het Turkse Hilton-hotel in Ankara waar president George W. Bush zaterdag zal verblijven in afwachting van de NAVO-top. Twee agenten die het verdachte pakketje wilden inspecteren na een anonieme tip raakten gewond. Eén van de agenten raakte een been kwijt. Bush heeft nog geen reactie gegeven op de aanslag.

Subheader
Politieagenten en bodyguards helpen
een van de gewonde agenten


De minister-president van Turkije heeft toegezegd de beveiliging te verbeteren bij de komst van Bush. Op de dag van zijn bezoek worden 7000 agenten ingezet. "Vanaf nu gelden er strengere maatregelen. Er zijn mensen met slechte bedoelingen die grote risico's nemen om hun doel te bereiken"

Bij een andere explosie later op de dag in Istanbul zijn zeker vier doden gevallen en zeven mensen gewond geraakt. Dat heeft de Turkse televisiezender NTV bericht. De slachtoffers zaten in een bus die passeerde toen de bom afging bij een bushalte nabij een ziekenhuis in het Europese deel van de stad.

Een radicale groepering heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.
Volgens de zender NTV gaat het om de Marxistisch-Leninistische Communistische Partij.

Subheader
Bij de tweede aanslag vielen doden


Update 17:15

Volgens de gouverneur van Istanbul, Muammer Güler, is de bom in de bus ontploft op de schoot van een vrouw van begin 20. Waarschijnlijk vervoerde de vrouw de bom en ging die per ongeluk af. Volgens Güler was het een kleine bom zoals die veel door extreem-linkse groeperingen wordt gebruikt. In Istanbul zijn de afgelopen dagen meer van zulke bommen ontploft, zonder veel schade aan te richten.

Apotheker Murat Gulen, tegenover wiens winkel de aanslag gebeurde, hoorde een enorme explosie. "Ik zag de bus, de ruiten waren gebroken. De mensen in de bus waren in paniek. Ze probeerden te ontsnappen en de chauffeur had moeite om de deur open te krijgen." Een andere ooggetuige: "Er lagen armen en benen op straat. Het was een gruwelijk tafereel."

Inmiddels is bekend geworden dat de aanslag inderdaad is opgeëist door de marxistische splintergroepering MLKP-FESK