'Media aandacht Advocaat buiten proportie'

“Toen ik gisteren om een uur of vijf Nederland 2 inschakelde, zag ik daar tot mijn verbazing een heel gezelschap 'deskundigen', onder wie John de Mol, nog steeds eindeloos doorpraten over de zogenaamde 'fatale wissel', waardoor Oranje kennelijk had verloren. Het was net alsof de eerste uitzending na de wedstrijd zonder onderbreking dagenlang was doorgegaan onder de bezielende leiding van Jack van Gelder”.

Dat schrijft Peter Vasterman woensdag in de NRC. Vasterman is mediasocioloog en onlangs gepromoveerd op een proefschrift over mediahypes. Hij vindt het onvoorstelbaar dat zoveel zendtijd op televisie en zoveel woorden in kranten hebben gestaan om slechts één verloren wedstrijd te analyseren. Ook de stroom van beschuldigingen en beledigingen aan het adres van bondscoach Dick Advocaat vindt hij buiten alle proporties en iets weg hebben van een moderne vorm van middeleeuwse duiveluitdrijving. Advocaat lijkt vogelvrij verklaard; alles mag gezegd en geschreven worden.

Eerder gebeurde hetzelfde in de kwestie Mabel Wisse Smit. In een tijd waarin de geschreven pers wil concurreren met het 'infotainment' op televisie lijkt het verifiëren van feiten voor hen ook minder van belang dan het weergeven van opinies. Het eenzijdig uitvergroten van een negatief beeld van het 'slachtoffer' staat doorgaans in geen enkele verhouding tot de 'gepleegde feiten'. Waar het vroeger nog taboedoorbrekend was om autoriteiten publiekelijk belachelijk te maken is dit tegenwoordig gemeengoed. Toenemende vergroving van taalgebruik op televisie en in columns draagt hier sterk toe bij. Vasterman vraagt zich af of het niet eens tijd wordt voor een nieuw taboedoorbrekend offensief; dit keer een offensief voor het herstel van de fatsoensnormen.
Submitter:  Bron: NRC (papieren editie)