Euro 2004: Uitslagen Groep D

Icon EK 2004 PortugalAls laatsten streden vanavond de ploegen in groep D om een plek in de kwartfinales. Duitsland moest winnen van het al geplaatste Tsjechië. Bij gelijkspel of verlies van de Duitsers hadden Nederland en Letland in de andere wedstrijd nog een kans. En Duitsland verloor met 2-1. Doordat Nederland met 3-0 wist te winnen van de stug verdedigende Letten speelt Oranje zaterdag in de kwartfinale.

Nederland begon in het stadion van Braga controlerend aan de wedstrijd, maar kon gaandeweg de eerste helft steeds meer druk uitoefenen op de Letse defensie. In de 12e minuut kon de Letse doelman Kolinko een afstandsschot van Philip Cocu wegtikken, een minuut later stopte hij een inzet van Ruud van Nistelrooij die plotseling alleen voor hem stond. Er was uiteindelijk een dubieuze strafschop nodig om de Letten te breken. Van Nistelrooij schoot de bal vanaf elf meter er perfect in, nadat Edgar Davids op de rand van het penaltygebied was neergehaald. Acht minuten later, in de 35e minuut, werd het 2-0, toen dezelfde Van Nistelrooij de bal op aangeven van Cocu in het Letse doel kopte.

Ondertussen stond het in Lissabon bij de wedstrijd Duitsland - Tsjechië 1-1. In de 21e minuut had de Duitse sterspeler Michael Ballack met een afstandsschot de score geopend. Negen minuten later stond het alweer gelijk, toen de Tsjechische spits Marek Heinz een vrije trap subliem achter de Duitse doelman Oliver Kahn mikte.

In de tweede helft wist Nederland niet meer de pressie uit te oefenen waarmee ze in de eerste helft op voorsprong waren gekomen. Kort na de rust was Letland zelfs twee keer dicht bij de 2-1. Vermoedelijk waren de spelers van Oranje met hun hoofd meer bij het gelijktijdig gespeelde duel in Lissabon, dat bepalend zou zijn voor een verlenging van het verblijf in Portugal. In de 77e minuut scoorde de Tsjech Milan Baros, achttien minuten eerder in het veld gekomen, echter de 2-1 voor zijn land en bezegelde daarmee de uitschakeling van Duitsland. Het opgeluchte Oranje kon in de slotfase nog uitlopen naar 3-0 dankzij een doelpunt van Roy Makaay die kort daarvoor Van Nistelrooij had afgewisseld.