Extremistische moslimlectuur op Hogeschool

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) gaat actie ondernemen tegen het gebruik door extremistische moslims van de twee stiltecentra in haar gebouwen. Die centra lijken nu te worden gedomineerd door extreem-islamistische gelovigen. Dat valt af te leiden aan de aanwezigheid van bepaalde lectuur en cassettes die er zijn aangetroffen. Eerder al liet de HvA weten bezorgd te zijn over het feit dat steeds meer moslimstudentes een hoofddoek gaan dragen op school. Aan de HvA draagt bijna 50% van de moslimmeisjes al een hoofddoek.

HvA-bestuurder Ankie Verlaan wil nu dat voor het eind van het jaar al het extremistische materiaal uit de ruimtes wordt verwijderd, anders worden de gebedsruimtes gesloten. ''De ruimtes zijn bedoeld als neutrale plekken voor studenten van verschillende geloven. Als een ruimte wordt gedomineerd door één geloof, is er een grens overschreden. De stilteruimtes zijn in het leven geroepen voor al onze studenten. Die functie zal die ruimte ook weer krijgen. De studenten mogen er niets achterlaten en er mag ook niets woren opgehangen'', aldus Verlaan.

In de stilteruimtes op de HvA is onder andere lectuur gevonden van de World Assembly of Muslim Youth (WAMY). Deze organisatie wordt ervan verdacht al-Qaida, Hamas en de jihad financieel te steunen. Ook is lectuur gevonden van Nederlandse wahabitische (Saoedisch-islamitische) stichtingen als Al Waqf Al Islami. Verder werden geluidscassettes aangetroffen van de radicale Saoedische geestelijke Al Albaani. Van liberale stromingen is in de gebedsruimtes geen spoor gevonden.