Klacht Volkert van der Graaf gegrond

Icoon Binnenlands nieuwsDe Raad voor de Journalistiek heeft de klacht van Volkert van der Graaf tegen het televisieprogramma Twee Vandaag gegrond verklaard. In de uitzending van 16 juli 2003 suggereerde het programma dat Van der Graaf betrokken was bij de moord op milieuambtenaar Van de Werken in 1996.

De raad heeft het programma verzocht om in de rubriek aandacht te besteden aan de uitspraak. Hoofdredacteur Beker heeft beloofd dit op korte termijn te doen. Volgens de raad heeft Twee Vandaag feiten suggestief weergegeven en geen wederhoor toegepast waardoor de kijker zich moeilijk aan de indruk kon onttrekken dat Van der Graaf betrokken zou zijn geweest bij de moord op Van de Werken. Het programma had voor deze beschuldiging absoluut geen grondslag, aldus de raad.

Volkert is in 1996 gehoord als getuige in deze moordzaak maar hij is nooit aangemerkt als verdachte. Twee Vandaag stelde in een uitzending dat het vreemd was dat Van der Graaf nooit is gehoord over mogelijke betrokkenheid bij deze tweede moordzaak.

Van der Graaf schoot op 6 mei 2002 de politicus Pim Fortuyn dood en hij zit daarvoor een gevangenisstraf uit van 18 jaar. Nadat hij was aangehouden werd bekend dat Van der Graaf de milieuambtenaar kende van procedures die hij voerde tegen agrariërs.

Subheader
Volkert van der Graaf