Speciale autosleutel in Zweden

MREn had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsDe Zweedse overheid subsidieert de ontwikkeling van de 'alcokey,' een nieuw soort autosleutel die wordt ontwikkeld door de Zweedse autofabrikant Saab. Automobilisten die onder invloed verkeren kunnen hierdoor binnenkort hun Saab niet meer starten. De autosleutel fungeert namelijk tevens als blaaspijpje en om de auto te kunnen starten moet dan ook eerst een blaastest worden gedaan.

Wanneer de blaastest met de autosleutel uitwijst dat de automobilist te veel alcohol op heeft, wordt het motorsysteem automatisch geblokkeerd en start de auto niet. Een dronken automobilist kan de auto echter wel laten starten door iemand anders die nuchter is op de sleutel te laten blazen. ''De sleutel is alcohol proof, niet foolproof." aldus Saab. Volgens Saab zal de speciale sleutel rond de 300 euro gaan kosten.

De sleutel zal worden gepresenteerd in augustus tijdens een verkeersseminar in Zweden. De fabrikant heeft de sleutel in drie verschillende landen uitgetest op rijders die wegens het gebruik van alcohol achter het stuur zijn veroordeeld. In Zweden, waar op gebruik van alcohol door automobilisten extreem zware boetes en straffen staan, verwacht minister van Verkeer Rosengren veel van het experiment.

Of de sleutel, die niet standaard bij elke Saab zal worden geleverd, door de markt zal worden overgenomen hangt volgens een woordvoerder van het bedrijf af van de verzekerings- en leasemaatschappijen. "Verzekeraars en leasemaatschappijen zijn sectoren die daar natuurlijk een groot financieel belang bij hebben", aldus de minister.