[update] Iran confisqueert Britse patrouilleboten

Icoon Buitenlands nieuwsIran heeft maandagochtend drie Britse patrouilleboten in beslag genomen en acht soldaten aangehouden omdat ze zich in Iraanse territoriale wateren bevonden. Volgens woordvoerder Hamid Reza Asefi zijn de soldaten ondervraagd. Er is een onderzoek ingesteld.

De kleine patrouilleboten waren bewapend met zware machinegeweren. Een Britse militaire woordvoerder in Irak bevestigt dat er sinds vanochtend drie kleine boten worden vermist en dat er geen communicatie meer mogelijk is.

De Britse overheid zegt dat het waarschijnlijk om een fout gaat. ''Deze boten worden gebruikt voor het trainen van de toekomstige Irakese waterpolitie'', aldus een woordvoerder van de koninklijke marine. ''Waarschijnlijk wisten de soldaten niet dat ze zich in Iraanse territoriale wateren bevonden.''

De Iraanse territoriale wateren vormen een onderdeel van de 'Shatt al-Arab,' de waterweg die Irak scheidt van Iran.

Subheader
Drie van de acht door Iran aangehouden Britse militairen


Update 12:31

Iran heeft besloten de acht aangehouden militairen aan te klagen voor het illegaal oversteken van de grens tussen Irak en Iran.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw heeft telefonisch contact gehad met zijn Iraanse collega Kamal Kharazi. Over de inhoud van dat gesprek zijn geen mededelingen gedaan. Een woordvoerster van de Britse ambassade in Teheran heeft gezegd dat diplomaten toestemming hebben gevraagd om de gevangen Britten te bezoeken.

De spanning tussen Iran en Groot-Brittannië is sinds vorige week opgelopen omdat de Britten zich achter een IAEA-resolutie hebben opgesteld waarin Iran ervan wordt beschuldigd gelogen te hebben over zijn nucleaire activiteiten.

Update 21:52

Volgens een woordvoerder van het Iraanse leger kunnen de acht soldaten spoedig vrij komen als uit hun ondervragingen blijkt dat ze geen kwade bedoelingen hadden. Eerder op de dag had de woordvoerder nog gezegd dat Iran de soldaten zou gaan vervolgen. De soldaten hebben hun excuses al aangeboden in een interview dat op de Iraanse televisie vertoond werd.