Steun voor illegalenbeleid Verdonk

Icoon politiek binnenland nieuwsEen majoriteit van de Tweede Kamer staat achter de grondbeginselen van het illegalenbeleid van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie). De behandeling van haar illegalennota, in grote lijnen een afspiegeling van het actiever op te treden tegen criminele illegalen, kon op veel positief stemgeluid rekenen in de Kamer. In haar plannen presenteert ze onder andere een idee met betrekking tot het verhogen van boetes voor bedrijven die illegalen in dienst hebben. Ook wil ze extra cellen om hen op te sluiten.

PvdA en VVD willen criminele illegalen sneller ongewenst kunnen laten verklaren, zodat de delinquenten sneller het land uit kunnen worden gezet. De VVD gaat nog een stapje verder en wil hetzelfde doen met illegalen die te horen hebben gekregen dat ze het land moeten verlaten. Het CDA spant in dit opzicht de kroon, en wil als enige fractie illegaliteit op zich strafbaar stellen.



Kamerlid Vos van GroenLinks is van mening dat de gepresenteerde plannen van Verdonk te veel zijn gevestigd op de aanpak van illegalen, en onvoldoende rekening houden met degenen die van de illegalen profiteren. SP’er De Wit liet weten te hopen op een menselijke aanpak van het probleem.

Als het aan de politieke verenigingen VVD en PvdA ligt worden in de toekomst ook huisjesmelkers strenger aangepakt, dit in tegenstelling tot de wijze die de ministerraad momenteel handhaaft. Waar de PvdA en GroenLinks van mening zijn dat het onteigenen van woningen makkelijker moet kunnen, gaat dit het kabinet nog te ver.