Varela (LPF) pleit voor gekozen bondscoach

João Varela, Tweede Kamerlid voor de LPF, vindt dat Nederland voortaan de bondscoach van het nationale voetbalelftal moet kiezen. Het Kamerlid noemt het 'onverteerbaar' dat trainer Dick Advocaat in de EK-wedstrijd tegen Tsjechië uitblinker Arjen Robben uit het veld haalde voor Paul Bosvelt.

"Een gekozen bondscoach ligt volledig in lijn met de gekozen burgemeester. Het is ongelooflijk dat Advocaat een beslissing als deze neemt terwijl heel Nederland ziet dat het een foute is," verklaart de LPF'er. Hij meent dat Advocaat zich te weinig bewust is van de economische consequenties van een vroegtijdige uitschakeling: "Neem de horeca bijvoorbeeld. Die floreert tijdens toernooien zoals dit. Daar zijn miljoenen mee gemoeid. Advocaat kan zich geen fouten veroorloven als deze."

Het is niet voor het eerst dat politiek zich bemoeit met voetbal. Na de verloren WK-finale tegen Frankrijk in 1998 stelde het Braziliaanse parlement twee enquêtecommissies in die onderzoek moesten doen naar het verloop van de finale en de 'deplorabele staat' van het Braziliaanse voetbal op dat moment. De Braziliaanse sterspeler Ronaldo moest destijds zelfs getuigen voor zijn nationale parlement.