'Blair wil verkiezingen een jaar uitstellen'

Icoon Buitenlands nieuws De Britse premier Tony Blair zou de verkiezingen alleen zoals gepland in mei 2005 willen houden als dit gunstig uitpakt voor zijn Labour-partij. Dit heeft de krant Sunday Mirror op gezag van 'bronnen binnen de regering' gemeld. In de hoop een nederlaag voor Labour te voorkomen zouden de verkiezingen pas in 2006 uitgeschreven worden.

In Groot-Brittannië worden de parlementsverkiezingen niet op een vast moment gehouden, maar worden ze uitgeschreven door de premier op een moment naar keuze. De enige regel is dat er niet meer dan vijf jaar tussen twee verkiezingen mag zitten, maar het is in Groot-Brittannië de goede gewoonte dat er ongeveer iedere vier jaar een nieuwe regering wordt gevormd. De laatste verkiezingen waren in juni 2001, wat Blair dus de mogelijkheid geeft de volgende uit te stellen tot juni 2006.

Bij de vorige algemene verkiezingen behaalde de partij van de premier nog een verpletterende overwinning. Labour kreeg toen 408 van de 659 zetels. De Conservatieven eindigden toen als tweede met maar 163 zetels. Na onder andere de omstreden oorlog in Irak gaat het nu veel slechter met de populariteit van Blair en van de Labour-partij. Volgens recente peilingen is de Conservatieve Partij nu het populairst met 36 procent van de stemmen, waar Labour nog maar 32 procent zou halen.