Europese pers lyrisch over wedstrijd Oranje

Icon EK 2004 PortugalDe Europese pers is lyrisch over de wedstrijd van Oranje gisteren tegen Tsjechië. Vrijwel alle media vonden de wedstrijd de beste van dit EK tot nu toe en enkele kranten durfden het zelfs aan de wedstrijd tot de beste wedstrijd ooit op een EK te bestempelen.

"Nog nooit in de historie van het EK zijn twee landen er in geslaagd om de fans, de neutrale toeschouwers op de tribune en de TV-kijkers zo te boeien", aldus het Franse L'Equipe. "De wedstrijd had alles. Spanning, prachtig voetbal en vooral aanvallend voetbal. Het grote kansenaantal is niet eens in twintig zinnen te beschrijven."

Het Spaanse Marca schreef: "Wat een eerbetoon aan voetbal! Wat een strijd! Wat een geweldige topwedstrijd. Het EK was in de voorgaande wedstrijden leuk voor de fans, maar gisteravond overtrof alles. Dat was voetbal met een dikgedrukt grote V. Nederland was de beste, maar door zijn behoudende coach Advocaat gaf het de wedstrijd onnodig uit handen."

Ook de Engelse media waren zeer te spreken over de wedstrijd. "De wedstrijd was een verademing voor het voetbal", aldus The Sun. "Je moet het gezien hebben om de schoonheid ervan te geloven. Ongelofelijk dat straks mogelijk Nederland uit het toernooi ligt. Het land liet werelds voetbal zien, maar had de pech dat het de kansen niet afmaakte en Tsjechië liet terugkomen."

Alle media waren het er over eens dat de wissel van Robben door Advocaat onbegrijpelijk was. "Bondscoach Dick Advocaat is de flop van de avond, want door de vervanging van Robben toonde hij zijn angst", aldus het Belgische Het Laatste Nieuws. Het Duitse Der Kicker schrijft: "In verreweg de beste wedstrijd van het toernooi was Oranje veel beter dan de Tsjechen totdat hun eigen coach, Dick Advocaat, de nederlaag inleidde door een historische wissel."

Ook de populaire Italiaanse krant Gazzetta dello Sport vindt dat Nederland de nederlaag vooral aan zijn coach te danken heeft. "Advocaat is net Trapattoni. In een poging om de voorsprong te behouden haalt hij de beste man van het veld eruit. Waar dat eerst Cassano was, was het bij de Hollanders Arjen Robben."

Het Duitse blad Der Kicker schrijft blij te zijn met Advocaat. "Advocaat geeft ons weer goede hoop op de kwartfinale. De Nederlandse bondscoach maakte een historische blunder door de beste man van het veld eruit te halen. Ondanks de afgang tegen de Letten heeft Die Mannschaft alles nog in eigen hand."

Kijkcijfer
De wedstrijd werd door 7.073.000 mensen thuis bekeken, zo blijkt uit de voorlopige cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO). Het is nog niet bekend hoeveel mensen er buiten de deur naar het duel hebben gekeken, waardoor het precieze kijkcijferaantal nog niet bekend is.

Advocaat uitgefloten
Oranje werkt vandaag een uitlooptraining af. Bij het betreden van het trainingsveld iets voor 13.30 uur vanmiddag werden de spelers van het Nederlands elftal met gejuich ontvangen door de supporters aldaar. Arjan Robben kreeg een staande ovatie van het publiek. Toen Dick Advocaat als één van de laatsten het trainingsveld betrad waren een hels fluitconcert en de nodige verwensingen richting Advocaat te horen.

Zie voor meer nieuws over Euro 2004 Sport.fok.nl!