Euro 2004: Uitslag Nederland - Tsjechië

Icon EK 2004 PortugalIn Aveiro speelde Nederland vanavond zijn tweede wedstrijd op het EK. Na de 1-1 tegen Duitsland moest er een goed resultaat worden neergezet tegen de gevreesde Tsjechen. Nederland verloor de wedstrijd echter met 3-2.

Onder leiding van de Spaanse scheidsrechter González begon Nederland uitstekend aan de wedstrijd. Na 20 minuten leidde Oranje met 2-0. Wilfred Bouma scoorde al in de vierde minuut doordat hij een vrije trap van Arjen Robben goed inkopte. Die laatste stond in de 19e minuut opnieuw aan de basis van een doelpunt toen hij de bal slim voorgaf op Van Nistelrooij die voor de 2-0 zorgde. Vier minuten later was het raak aan de andere kant. Oranje-aanvoerder Cocu speelde de bal naar de Tsjech Baros die vervolgens de lange spits Jan Koller de kans gaf om te scoren, 2-1.

Nederland was niet echt sterker dan de Tsjechen, maar kwam wel het dichtst bij een nieuwe treffer. Seedorf schoot twee keer van afstand net naast, Davids raakte met een schot de paal en Van Nistelrooij claimde tevergeefs een strafschop toen hij werd vastgehouden.

In de tweede helft verloor Nederland het initiatief. Nadat trainer Dick Advocaat Paul Bosvelt had ingebracht voor uitblinker Robben speelde het spel zich steeds meer af op de helft van Oranje. In de 71e minuut kwam de verwachte gelijkmaker. Koller tikte terug op Baros die de 2-2 inschoot. Kort daarna moest Nederland met tien man verder omdat John Heitinga met een tweede gele kaart het veld uit moest. Hij zou de doorgebroken Nedved hebben neergehaald.

Beide ploegen hadden uitzicht op een derde doelpunt, de treffer viel echter in de 87e minuut voor de Tsjechen. Van der Sar wist een afstandschot af te weren, Smicer kon de bal daarna echter van dichtbij inschieten. Kort daarna was de ingebrachte Van der Vaart dicht bij de 3-3, het lukte hem echter niet de bal in het net te krijgen.