Bestuur LPF onder zware druk afgetreden

Icoon politiek binnenland nieuwsHet bestuur van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) is afgetreden. Dat meldt Tweede-Kamerlid Joost Eerdmans. Op het moment is de partij bijeen voor een algemene ledenvergadering (ALV) in Rotterdam. Een voorbereide motie van wantrouwen hoefde niet te worden ingediend, het bestuur besloot vrijwillig er de brui aan te geven.

Eerder vandaag berichtte het dagblad Trouw al over een strijd om de macht binnen de LPF. Geldschieter Chris Thünnessen zou het aftreden hebben geëist van het bestuur onder leiding van voorzitter Ton van Dillen, als voorwaarde voor een nieuwe lening van 70.000 euro. De multimiljonair dreigde tevens een eerdere lening van 800.000 euro terug te eisen.

Thünnessen lijkt aan het langste eind te trekken. Kamerlid Gerard van As meldt dat de ALV op het punt staat een nieuw bestuur te kiezen dat de fractie in de Tweede Kamer goedgezind is. Van As rekent erop dat de belangrijkste financiers van de partij, Thünnessen en voormalige voorzitter en vastgoedhandelaar Ed Maas, het met elkaar eens worden over de schuldenlast van de partij.

Update 17:01 uur:
Inmiddels heeft de ledenvergadering een interim-bestuur van zes personen aangesteld. Tweede-Kamerlid Hilbrand Nawijn is als gedelegeerde namens de Tweede Kamerfractie toegevoegd. LPF-fractievoorzitter Mat Herben meldt dat het nieuwe bestuur het vertrouwen van de fractie en de financiers van de partij heeft. Het interim-bestuur moet een nieuwe ledenvergadering voorbereiden die binnen een half jaar wordt gehouden en waar opnieuw een bestuur wordt gekozen.