Juridische strijd om as van overleden vriend

Voor de rechtbank van Arnhem heeft een Amstelveense vrouw in kort geding de urn met as van haar overleden vriend opgeŽist. De vrouw meent dat haar vriend tien dagen voor zijn overlijden een rechtsgeldig codicil heeft opgesteld. In dit codicil geeft hij aan dat niet zijn familie maar zijn vriendin over zijn as mag beschikken.

Volgens de vrouw wilde haar vriend dat van zijn as een diamant zou worden gemaakt. De familieleden zijn echter niet van plan de urn af te staan aan de vriendin. Volgens hen is het codicil niet rechtsgeldig. Zij beschikken daarentegen over een rechtsgeldig en handgeschreven codicil uit 1996. De urn staat nu al enkele maanden op begraafplaats en crematorium Westgaarde en blijft daar ook als het aan de familie ligt.

Het crematorium is ook niet blij met de strijd om het as en besloot een compromis voor te stellen: de as moet worden verdeeld tussen de vriendin en de familie. Beide partijen zien dat echter niet zitten. Op 2 juli zal de rechter een uitspraak in deze kwestie doen.