Resten broers De Witt terug op plaats delict

Een paar stoffelijke resten van Johan en Cornelis de Witt zijn na ruim 300 jaar weer terug op de plek waar de gebroeders in 1672 op een gruwelijke manier aan hun einde kwamen; in de Haagse Gevangenpoort. Het gaat om de tong van Johan en de teen van Cornelis.

De gebroeders De Witt werden in 1672 gelynchd door boze burgers die hen de schuld gaven van het feit dat de Republiek der Verenigde Nederlanden van alle kanten werd belaagd: door Engeland, Frankrijk en door de legers van de bisschoppen van Munster en Keulen. Militairen grepen op bevel van Haagse regenten, die overwegend prinsgezind waren, niet in bij de moordpartij. Vooral Johan de Witt was een fel tegenstander van de Oranjes.

Na de lynchpartij namen burgers de lichaamsdelen mee naar huis als souvenir. Hierdoor werden de resten van de gebroeders De Witt over heel Den Haag verspreid. De tong en de teen zitten in een zilveren tabaksdoos van de Amsterdamse burgemeester uit die tijd, Nicolaas Witsen. Hij was indertijd een verwoed verzamelaar van rariteiten, en wist ze voor zijn verzameling te bemachtigen.

De tabaksdoos staat normaal gesproken in het Haags Historisch Museum, maar wordt vanwege een verbouwing tijdelijk verhuisd naar Museum de Gevangenpoort.

-
Info over Johan De Witt.