Euro 2004: Uitslag Rusland - Portugal

Icon EK 2004 Portugal Vanavond werd in Lissabon de vierde wedstrijd uit groep A gespeeld. De wedstrijd tussen Portugal en Rusland eindigde in een 0-2 overwinning voor Portugal.

Portugal begon goed en fel aan de wedstrijd. Portugal probeerde de wedstrijd onmiddellijk te domineren door veel druk op de bal te zetten. Rusland wist zich slecht raad met het spel van Portugal en leed vaak snel balverlies. Al na zeven minuten kwam Portugal op voorsprong door een goal van Maniche. Deco speelde de bal hard in en Maniche nam de bal in het strafschopgebied aan met een man in de rug en plaatste de bal in de hoek.

Portugal bleef veel druk zetten op de bal, maar het leidde niet echt meer tot grote kansen. Wel waren er mooie acties van Figo en Simão. Vlak voor rust ontstond er een ongelukkige situatie. De bal werd teruggespeeld op de Russische keeper Ovtsjinnikov, maar Pauleta zat ertussen en tikte de bal aan. Ovtsjinnikov viel buiten het strafschop half op de bal en het was de vraag of hij de bal met de hand raakte. Scheidsrechter Hauge dacht van wel en gaf de keeper rood. De daaropvolgende vrije trap werd door Figo naast geschoten.

In de tweede helft ging Rusland, na de rode kaart met nog maar tien man spelend, wat meer naar voren toe spelen. Portugal leek iets minder fel, maar hield het grootste deel van de tijd de controle strak in handen. Doordat Rusland wat meer aanviel ontstond er voor Portugal meer ruimte. Na een mooie combinatie van Deco en Nuno Gomes kwam Figo vrij voor de keeper. Hij schoot de bal net iets te zwak in en via keeper en paal stuiterde de bal terug het veld in.

Hoe dichter men bij het eind van de wedstrijd kwam, hoe verder een gelijkmaker voor Rusland weg leek. Portugal leek dichter bij een tweede goal te komen. Nuno Gomes was dicht bij een tweede doelpunt voor Portugal, maar aarzelde te lang. Rui Costa scoorde een paar minuten voor tijd de beslissing. Uit een voorzet van Ronaldo wist hij de bal binnen te tikken.

Voor Rusland betekent het verlies uitschakeling na de eerste ronde. Portugal zal in de volgende wedstrijd tegen Spanje moeten winnen, wil het zeker zijn van de volgende ronde.