Heineken Luidsprekerhoed verboden in EK-stadion

Zo'n 400.000 werden er verspreid en verkocht en ook op Schiphol werden ze uitgedeeld aan vertrekkende Oranje-supporters. Het gaat over de 'Heineken Luidsprekerhoed'. Wie ze echter tijdens het EK mee wil nemen in het stadion heeft pech. Ze worden afgepakt door de organisatie van het EK. Voorafgaand aan het duel tussen Duitsland en Nederland werden de luidsprekerhoeden massaal in beslag genomen.

Het Deense biermerk Carlsberg is hoofdsponsor van het EK en wil de toeters niet in het stadion hebben. "Dit soort dingen kunnen gebeuren", aldus woordvoerster Karin Willems van Heineken Nederland. "Maar wat niet leuk is, is dat de Oranje-fan in Nederland zo'n hoed heeft gekocht en hem nu niet mee mag nemen het stadion in."

Volgens Heineken is er aan hun actie niets fout. "Wij zijn als Heineken sponsor van de KNVB, en dus van het Nederlands elftal. Wat wij gedaan hebben dat mag, en wat de Oranje-supporter doet dat mag ook. Die heeft het recht om hoe hij er uit wil zien, en dat is in Nederland nogal bont uitgedost, in het stadion rond te lopen. Als jij met Nike-gymschoenen het stadion binnenloopt waar toevallig Adidas de hoofdsponsor is, dan vragen ze ook niet of je je schoenen uit wilt doen."

Heineken is het dus niet eens met het verbod, maar gaat geen stappen ondernemen. "Wij vragen ons wel af of dit mag, of je de spullen van iemand mag afpakken. Maar wij gaan geen stappen ondernemen. Het is een sportief evenement, daar gaan wij geen spelbreker in zijn. Het gaat hier om het voetbal, en om het EK. Wij vinden dit wel vreemd en jammer, maar niet jammer genoeg om daar nu echt formele stappen in te ondernemen."

NOS-TT meldt dat de fans hun hoed na afloop weer konden bemachtigen in de straten van Porto. De plaatselijke jeugd bood ze daar aan voor een euro per stuk.