Vlaams Blok praat met CD&V

Icoon Buitenlands nieuws De Vlaamse christen-democratische formateur Yves Leterme heeft het Vlaams Blok uitgenodigd voor een gesprek ter voorbereiding van de regeringsvorming in Vlaanderen. Hij nodigt alle partijen uit, dus ook het Vlaams Blok. "Uit respect voor de Vlaams Blok-kiezer", zegt Leterme. Tot nu toe wordt het Blok middels een 'cordon sanitaire' steeds buiten het bestuur gehouden.

Leterme benadrukt dat onderhandelingen met het Vlaams Blok over een bestuursakkoord niet zullen plaatsvinden. Hij wijst erop dat het gesprek niets te maken zal hebben met het eventueel doorbreken van het cordon sanitaire. Leterme wil de inzichten van het Vlaams Blok over het toekomstige Vlaamse beleid vernemen en zit met vragen over het Vlaams Blok-programma. Er is een verduidelijking over sommige standpunten nodig.

Het Vlaams Blok werd vorige week bij de verkiezingen de tweede partij na de christen-democraten CD&V. …ťn miljoen Vlamingen stemden op de partij, die fel wordt bekritiseerd in haar aanpak van de problemen.

In april bepaalde het Hof van Beroep in Gent dat het Vlaams Blok zich schuldig heeft gemaakt aan racisme. Mocht deze uitspraak ook in hoger beroep blijven bestaan bestaat de mogelijkheid dat de partij ontbonden moet worden.