[update] Actievoerders wilden Verdonk besmeuren

Woensdagmiddag is VVD-minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie besmeurd met tomatenketchup. Dat gebeurde in Amsterdam toen zij de opening van een tentoonstelling wilde bijwonen in het Bijbels Museum.

Twee vrouwen, die zich aanvankelijk voordeden als leden van een cameraploeg, overgoten de minister met tomatenketchup. De actievoerders zijn aangehouden voor belemmering en belediging. Minister Verdonk reageerde aangedaan op het gebeuren. Ze heeft aangekondigd dat ze aangifte gaat doen tegen het duo.

Update 0:20
Uit beelden die RTL4 uitzond blijkt dat het niet daadwerkelijk tot het besmeuren van de minister is gekomen. Op het moment de actievoerders tot hun daad wilden overgaan, werden ze overmeesterd door omstanders en agenten in burger.

LPF-fractieleider Mat Herben heeft inmiddels laten dat de politie en het Openbaar Ministerie het incident met Verdonk goed moeten onderzoeken. ''Ik reken erop dat justitie hiermee zorgvuldiger omgaat dan destijds met het taartincident met Pim Fortuyn. Het begon toen ook met een vrij onschuldige actie.''

Volgens Herben kunnen de aangehouden vrouwen uit dezelfde kring komen als de taartgooiers van Fortuyn. Deze connecties moeten dan ook uitgezocht worden, meent Herben.

Het is niet bekend wat de achtergrond van de actievoerders is. Op de site Indymedia wordt de actie gelinkt aan het asielbeleid van minister Verdonk: ''Het is hypocriet dat juist Verdonk, die bekend staat om haar inhumane beleid, waarin uitsluiting, opsluiting en verwijdering centraal staan, de tentoonstelling kwam openen'', aldus een bericht.



Actievoerders overmeesterd