Prominenten keren zich tegen Bush

Een aantal voormalige Amerikaanse diplomaten en militaire topfunctionarissen heeft zich in een verklaring tegen het veiligheids- en buitenlandbeleid van president George W. Bush gesteld. De groep van 26 noemt zich 'Diplomaten en militaire commandanten voor verandering'. Onder de prominente functionarissen zijn zowel Democraten als Republikeinen.

Er wordt geen stemadvies gegeven voor de Democratische presidentskandidaat John Kerry, maar een van de initiatiefnemers, William C. Harrop, erkent dat de stellingname in feite neerkomt op een stemadvies tegen Bush. Harrop was ambassadeur in Israel onder president George Bush senior. Volgens Harrop voelt niet iedereen zich even gemakkelijk over de politieke stap tegen de huidige president, maar leeft bij allen de overtuiging over de noodzaak ervan. "Veel mensen hebben het gevoel dat hun levenswerk - het creŽren van een situatie waarin de VS wordt gerespecteerd zodat ze leiding kunnen geven - door deze regering ongedaan wordt gemaakt; door hun arrogantie, de weigering naar anderen te luisteren, de minachting voor internationale organisaties," aldus de voormalige ambassadeur.

Naast Harrop maken onder meer prominenten als admiraal Stansfield Turner, voormalig directeur van de CIA, William Crowe, chef van staven onder president Reagan en Jack F. Matlock, ambassadeur in Moskou van 1987 tot 1991, deel uit van de groep Bush-critici. De kritiek op het buitenlandbeleid van Bush sluit aan bij een eerder soortgelijk initiatief van 52 voormalige Britse diplomaten die zich keerden tegen 'de eenzijdig pro-Amerikaanse opstelling' van hun premier Tony Blair.