Vught de beste woongemeente van Nederland

Uit onderzoek van het weekblad Elsevier blijkt dat Vught de beste woongemeente van Nederland is. Vught wordt op de voet gevolgd door Laren en Zeist op respectievelijk nummer twee en drie. De top-50 van beste woongemeenten bevat elf steden met meer dan honderdduizend inwoners. Zo staat Arnhem op de 16de plaats en Amersfoort op de 17de. Van de vier grote steden van Nederland is Utrecht (20ste) de aantrekkelijkste. Amsterdam komt op de 24ste plaats.

Elsevier vergeleek in het eigen onderzoek de gemeenten op 22 punten, verdeeld over acht hoofdpunten: woongenot, voorzieningen als scholen en winkels, veiligheid (verkeer en criminaliteit), (medische) zorg, bereikbaarheid, de economische vitaliteit, de mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding (sportvelden, restaurants, cultuuraanbod) en het welvaartsniveau van de bevolking. Des te beter de mix van deze kwaliteiten, des te beter de gemeente scoort.

De acht hoofdpunten kennen allemaal een gemeente die op dat punt het beste scoort. Zo biedt Bloemendaal de mooiste woonomgeving aan en beschikt deze plaats over de meeste huisartsen, tandartsen en bedden in verpleeg- en verzorgingshuizen per inwoner. De meeste voorzieningen (scholen en winkels) werden aangetroffen in Maastricht. Millingen aan de Rijn gaat naar huis als de veiligste gemeente van Nederland en Utrecht is de best bereikbare gemeente.

De Elsevier heeft alle gemeenten per provincie geordend. Zo kan iedere Nederlander op zoek gaan naar de beste mix en de favoriete woonplek.

-
TOP-10 van beste gemeenten:
1 Vught
2 Laren
3 Zeist
4 De Bilt
5 Driebergen-Rijsenburg
6 Doorn
7 Brielle
8 Lochem
9 Hilversum
10 Naarden
Submitter:  Bron: Elsevier Persbericht