Euro 2004: Uitslag Tsjechië - Letland

Icon EK 2004 PortugalIn groep D is het EK nu dan ook echt begonnen. In Aveiro namen Tsjechië en Letland het vanaf 18:00 tegen elkaar op. Onder leiding van de Franse arbiter Veissière wonnen de Tsjechen met 2-1, maar daar zag het lange tijd niet naar uit.

Tsjechië, met de Ajacieden Grygera en Galásek in de basis, had de gehele wedstrijd het beste van het spel, Letland hield zich vooral bezig met verdedigen. Onder andere Jankulovski, Koller en Poborsky wisten in de eerste helft echter niet te scoren voor de Tsjechen. Vlak voor rust kwamen de Letten na een counter op voorsprong. Stepanovs stuurde Prohorenkovs goed weg aan de linkerkant, deze gaf een voorzet op spits Verpakovskis, die de bal simpel in kon tikken.

De tweede helft begon Tsjechië opnieuw zeer aanvallend. Poborsky kreeg weer een goede kans, maar zijn afstandsschot ging rakelings naast. Na bijna twintig minuten kreeg Baros een zeer goede kans vlakij het doel, maar ook zijn schot ging niet tussen de palen. Aanvoerder Nedved schoot van afstand, maar de keeper Kolinko wist de inzet zeer knap te keren. Aan Letse zijde was vooral Prohorenkovs dicht bij een doelpunt met een afstandsschot.

In de 73e minuut kwam Tsjechië op gelijke hoogte; na een voorzet van Poborsky van rechts tikte Kolinko de bal niet goed genoeg weg, waarna Baros vanaf tien meter met een laag schot wist te scoren. Hierna ging Tsjechië vol in de aanval, wat in de 85e minuut uitmondde in een treffer van Heinz, die kon scoren toen Kolinko te ver uit zijn doel was. Vlak voor tijd kreeg Astafjevs nog een kans voor de Letten, maar keeper Cech wist zijn inzet te keren.