Vijf jaar cel geŽist voor doden echtgenoot

Icoon Binnenlands nieuws Voor de rechtbank van Breda is vijf jaar cel geŽist tegen een Turkse vrouw, die haar echtgenoot in maart van dit jaar om het leven bracht. Volgens de officier is er sprake van moord, volgens de advocaat van de vrouw is daar geen sprake van. De vrouw is decennialang geterroriseerd daar haar man.

De Turkse werd op twaalfjarige leeftijd tezamen met haar moeder verstoten door haar vader, omdat hij geen zonen kreeg. Op dertienjarige leeftijd, een jaar later, werd ze uitgehuwelijkt. Zesenveertig jaar later brengt ze haar ex-man om, die haar leven tot een hel zou hebben gemaakt.

Woorden schieten tekort bij het schetsen van een beeld van de traumatische jaren te schetsen die de 59-jarige Bredase Z.K. vůůr en na haar scheiding met haar man moest doormaken. "Ze werd veelvuldig mishandeld, uitgescholden, bedreigd en verkracht. Stress? Dat is een veel te zwak woord. Deze vrouw leed aan een syndroom." Mede hierdoor vindt haar advocaat niet dat ze moord op haar geweten kan hebben. "K. handelde in psychische overmacht. Ze moet worden ontslagen van rechtsvervolging."

De officier van justitie spreekt dit tegen. Er zou juist wel sprake van moord zijn. "K. is een pistool gaan halen uit haar huis, heeft dat geladen en ermee geschoten. Ze heeft eigen rechter gespeeld." De verdachte herinnert zich bijna niets meer. "Mijn hersens waren compleet weg, mijn hart bonsde zowat mijn lichaam uit. Ik zag hem niet voor me, alleen een zwarte gestalte. Zo verdoofd was ik."

"Voor moord is vereist dat de moordenaar tijd had voor kalm beraad en rustig overleg. Daar had deze vrouw al jaren geen tijd meer voor, bang als ze was dat haar ex een van de kinderen of haarzelf wat zou aandoen of dat een van de zonen hem wat zou aandoen. Ze sliep ook niet voor niets in de woonkamer, omdat hij dreigde het huis in brand te steken", zo weerlegde haar advocaat.

De officier zegt met omstandigheden rekening te houden. "Geen strafblad, een gevorderde leeftijd, verminderde toerekeningsvatbaarheid, een geÔsoleerd bestaan met fysieke en geestelijke mishandelingen." Vijf jaar cel is dan ook de eis.
_
Uitspraak 28 juni.