'Waterauto' snel over Het Kanaal

Icoon Wetenschappelijk nieuwsRichard Branson heeft een nieuw record gevestigd. De Engelse zakenman en avonturier stak in één uur, veertig minuten en zes seconden met een amfibievoertuig Het Kanaal over. Het oude record stond op 4,5 uur en werd in de jaren zestig gevestigd. De oversteek van Dover naar Calais verliep zonder problemen.

Branson is onder meer de baas van het Engelse concern Virgin. Hij baarde eerder opzien door zijn pogingen met een luchtballon de aarde rond te vliegen. De 35 km lange tocht van Engeland naar Frankrijk legde de miljonair af in de Aquada, een sportauto die zich zowel over land als op het water razendsnel kan voortbewegen. Het voertuig doorstond de golven, de bestuurder moest een nat pak op de koop toenemen. "Dat was verfrissend", verklaarde Branson bij aankomst.

De Aquada maakte vorig jaar september een eerste geslaagde proefrit. Het voertuig werd ontwikkeld door de firma Gibbs Technologies. Op de weg kunnen snelheden van bijna 160 km per uur worden behaald, op het water bijna 50 km per uur. Door inklapbare voorwielen is de omschakeling van auto naar boot een secondenkwestie. Doordat het voertuig de voorkant boven de waterspiegel kan laten uitstijgen is het mogelijk hoge snelheden te halen.


Aquada
De Aquada tijdens een proefvaart