Vlaams Groen! wil niet meeregeren

Icoon Buitenlands nieuws Voorzitter Dua van de Vlaamse partij Groen! heeft aangegeven niet meer te willen regeren in het gewest Vlaanderen. Dit, omdat het teveel stemmen zou kosten zo zegt ze. Momenteel is Groen! nog participant van de paarse coalitie. Het paarse samenwerkingsverband verloor gisteren veel stemmen voor het Europees Parlement, ten koste van het Vlaams Blok.

Groen! werd in 2003 afgestraft voor de deelname aan de coalitie. Toen al gingen er stemmen op om ook uit de Vlaamse regering te stappen. Zover kwam het niet, maar nu blijven de Groenen toch liever weg van de macht. "De federale nederlaag van vorig jaar was een duidelijk signaal. Hoewel we nu weer stemmen gewonnen hebben, willen dat signaal niet negeren",aldus Dua.

Omdat geen enkele partij met het Blok wil regeren en omdat Groen! niet meer in een coalitie wil zitten, is er slecht één combinatie nog mogelijk. Enkel het scenario van een regenboogcoalitie met de christendemocraten, liberalen en socialisten zou nog kunnen. Dat zou een primeur zijn voor de Vlaamse regering zijn.

In april bepaalde het Hof van Beroep in Gent dat het Vlaams Blok zich schuldig heeft gemaakt aan racisme. Mocht deze uitspraak ook in hoger beroep blijven bestaan bestaat de mogelijkheid dat de partij ontbonden moet worden.