[update] Artsen zonder Grenzen weigert miljoen terug te betalen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken hoeft niet te rekenen op teruggave van de één miljoen euro losgeld die het aan Artsen zonder Grenzen voorschoot om Arjan Erkel vrij te krijgen. Artsen zonder Grenzen houdt de Nederlandse en Russische regering verantwoordelijk voor de lange duur van de gijzeling en weigert daarom terug te betalen.

De internationale organsatie gaat zelfs zo ver dat het geld terug eist die zij op de Nederlandse ambassade in Moskou had gedeponeerd. Artsen zonder Grenzen wil van dit bedrag, 250.000 euro, het grootste gedeelte terug te krijgen, namelijk 230.000 euro.

Arjan Erkel kwam afgelopen april vrij nadat hij 20 maanden in Dagestan had vastgezeten, waar hij voor Artsen zonder Grenzen werkte. De regering in Den Haag verzuimde volgens Artsen zonder Grenzen de Russische regering over te halen de zaak-Erkel op te lossen.

update 22:14 uur
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bekend gemaakt dat het naar de rechter stapt om het geld terug te vorderen dat is betaald voor de vrijlating van Arjan Erkel.

Artsen zonder Grenzen beweert dat ze de regering nooit gemachtigd heeft om over Erkels vrijlating te onderhandelen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt echter dat de organisatie van begin af aan betrokken was bij het verloop van de zaak en steeds op de hoogte is gehouden.