Aanpak Vlaams Blok onder vuur

Na de enorme winst gisteren van het Vlaams Blok in België bij regioverkiezingen, wordt vandaag in de kranten volop de afwerende opstelling van politieke partijen jegens het Blok bekritiseert. Het Vlaams Blok werd gisteren in Vlaanderen de tweede partij van het land, en in diverse plaatsen zelfs de grootste; In Antwerpen werd 35% gescoord. In Totaal stemden één miljoen Vlamingen op het Blok.

Het Blok haalde in heel Vlaanderen een score van ruim 24%. Regeringsmacht is echter uitgesloten voor de grote overwinnaar. Géén enkele gevestigde partij wil met het Vlaams Blok samenwerken. Tegenstanders van het Vlaams Blok spraken over een 'pikzwarte zondag'. De Belgische oud-premier Martens noemde het Blok een 'angstwekkend fenomeen', dat bestreden moet worden door verdere partijhervormingen.

De Belgische krant De Tijd kopt vandaag: ''Het Vlaams Blok is de winnaar en paars ligt in puin''. De Standaard noemt het anti-Blokbeleid ontploft: ''De uitspraak van premier Verhofstadt dat men zijn beleid zou kunnen afmeten aan het resultaat van het Vlaams Blok, is in het gezicht van de premier ontploft. Verhofstadt is de grote verliezer van deze stembusslag.''

Dagblad het Laatste Nieuws schrijft dat ''de heersende politieke klasse en hun sla-dood-aanpak van het Blok'', tot de huidige siuatie heeft geleid. In de Gazet van Antwerpen valt te lezen: ''De overwinning van het Blok afdoen als een loutere uiting van antipolitiek is te simpel. Men hoorde ook zeggen dat het de schuld van de media is. Als we op dit niveau voortgaan, wint het Vlaams Blok bij de volgende verkiezingen opnieuw 5 procent'', aldus het commentaar in de krant.

In april bepaalde het Hof van Beroep in Gent dat het Vlaams Blok zich schuldig heeft gemaakt aan racisme. Mocht deze uitspraak ook in hoger beroep blijven bestaan bestaat de mogelijkheid dat de partij ontbonden moet worden.

België - Filip de Winter (Vlaams Blok)
Vlaams Blokleider Filip Dewinter