Europese Volkspartij blijft grootste

Na de Europese verkiezingen blijkt uit een prognose van onderzoeksbureau Gallup dat de Europese Volkspartij (EVP) veruit de grootste fractie blijft in het Europese parlement. De EVP, waarin de christen-democraten samenwerken met de Britse Conservatieven, zou op 269 zetels uitkomen.

Tweede fractie blijft die van de socialisten, met 199 zetels. De Liberalen, waarin onder meer VVD en D66 zitten, zou uitkomen op 66 zetels, en daarmee de derde fratie zijn. Vierde fractie met 39 zetels zijn de Groenen, met onder meer GroenLinks in de gelederen. Vijfde fractie is die van de Communisten en klein links, waarin onder andere de SP zitting heeft. Deze fractie komt uit op 37 zetels.

De overige 122 zetels worden ingenomen door twee rechtse nationalistische fracties en Eurosceptische partijen. Zo'n 77 daarvan zouden naar de Eurosceptische gaan, die geen gezamenlijke fractie vormen. Alleen al in Groot-BrittanniŰ kreeg de eurosceptische UKIP, die wil dat de Britten meteen de EU verlaten, zo'n 17% van de stemmen. Leider van die partij is de wegens racistische opmerkingen jegens Arabieren aan de kant gezette voormalige BBC-talkshowpresentator Robert Kilroy-Silk.

De prognose van Gallup is gebaseerd op voorlopige uitslagen. De officiŰle uitslag wordt dinsdag pas gepubliceerd.

De opkomst was overigens een laagte record: ongeveer 44,2% van de kiesgerechtigden in Europa nam de moeite om te gaan stemmen, terwijl dat vijf jaar geleden nog 49,8% was. In de tien nieuwe lidstaten lag dat percentage op slechts 28,7%.

-
Prognose nieuwe Europarlement:

EVP - 269
Socialisten - 199
Liberalen - 66
Groenen - 39
Communisten e.a - 37
Overigen - 122
(Overigen zijn rechts nationalisten en eurosceptici)