Portugal hanteert gedoogbeleid tijdens EK

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

De Portugese politie zal zich tijdens het EK voetbal tolerant opstellen ten aanzien van met name Britse voetbalfans die op straat een jointje opsteken. Dat meldde de Britse krant The Guardian vrijdag op gezag van de Portugese hoofdstedelijke politie.

Op basis van de adviezen van de Nederlandse autoriteiten, die de Portugezen adviseren met de tijdens het EK 2000 opgedane ervaringen, zijn de Portugezen tot de conclusie gekomen dat een menigte Britse fans die stoned is makkelijker in bedwang is te houden dan een dronken menigte. Daarbij heeft de wedstrijd Engeland-Portugal, die vier jaar geleden in Eindhoven werd gespeeld, als voorbeeld gediend.

Ook de ervaringen bij de wedstrijd Engeland-Duitsland, destijds in het Belgische Charleroi, worden hierbij meegenomen. Door toedoen van overmatig drankgebruik liep het hier rond deze wedstrijd helemaal uit de hand. Volgens de Guardian zat 't verschil hem in het progressieve Nederlandse drugsbeleid waar veel supporters van profiteerden, waardoor een ontspannen sfeer de boventoon voerde.

Ook zal de Portugese politie een oogje toeknijpen ten aanzien van Nederlandse fans en hun rookwaren, mits ze het niet al te gek maken. Het bezit van een kleine hoeveelheid cannbis is niet illegaal in Portugal, maar technisch gezien kan het gebruik daarvan wel strafbaar worden gesteld. Voor overlastveroorzakers is men minder tolerant. Die worden direct voorgeleid.