Topdiplomaten en militairen beginnen 'anti-Bush-campagne'

Icoon Buitenlands nieuwsZesentwintig voormalige Amerikaanse topdiplomaten en militairen uit Amerika, Israël, Groot-Brittannië en Rusland, gaan deze week een offensief beginnen tegen de Amerikaanse president George Bush om te voorkomen dat hij herkozen wordt. Volgens de diplomaten doen ze dit omdat Bush met zijn huidige beleid de nationale veiligheid op het spel zou zetten.

De groep, die benoemd is door zowel Democratische als Republikeinse presidenten, geeft woensdag een persconferentie om de 'anti-Bush-campagne' te lanceren. De groep is het niet alleen oneens met de oorlog in Irak. Ze keuren de manier waarop Bush met milieuvraagstukken, het Midden-Oosten, aids, etnische en religieuze conflicten en wapenbeheersing omgaat ook af.

Onder de topmilitairen zijn onder meer generaal Joseph Hoar, die onder president George Bush sr. de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten was en admiraal William Crowe jr., onder president Ronald Reagan voorzitter van de gezamenlijke chefs van staven.

Normaal onthouden militairen en diplomaten zich van politieke uitlatingen in een verkiezingsjaar maar de groep wil per se een nieuwe president. Zij hopen hier met deze campagne aan bij te dragen. Het kamp van president Bush reageert pas woensdag op de ongebruikelijke actie.