Tokio wederom duurste stad ter wereld

Icoon economisch nieuwsTokio is wederom uitgeroepen tot duurste stad ter wereld. Vorig jaar stond Tokio ook al op nummer één in de lijst van duurste steden. Amsterdam is op de ranglijst van duurste steden flink gestegen, het steeg van plaats 52 naar de 26e plaats.

Het jaarlijks onderzoek wordt in 144 wereldsteden gehouden. Er wordt onder meer gekeken naar de prijzen van kleding, voedsel en huisvesting. Door de sterke euro zijn veel Europese steden op de ranglijst gestegen. Het tegenovergestelde is te zien met Amerikaanse steden, waar door een zwakke dollar een vlucht naar beneden is te zien. Na Tokio komt Londen op plaats twee, Moskou zakt van plaats twee naar de derde plek. De stad Asuncion in Paraguay is van alle 144 wereldsteden het goedkoopst.

Volgens een woordvoerder van het Adviesbureau Mercer Human Resource Consulting, die het jaarlijkse onderzoek uitvoert, zijn vooral kleding en voeding aanzienlijk duurder geworden. "Een spijkerbroek kostte vorig jaar gemiddeld 89 euro, voor dezelfde broek betaalt men dit jaar 107 euro", aldus de woordvoerster. De kosten van huisvesting bleven relatief gezien gelijk.