Nederland blijft in Irak

Icoon IrakNederland zal nog acht maanden zijn troepen in Irak houden. Dat heeft de ministerraad vandaag bekend gemaakt. De huidige groep militairen in Irak zal in de loop van juli worden afgelost. In de acht maanden daarna zal nog een keer een wisseling van troepen plaatsvinden. De Nederlandse militairen blijven tot na de verkiezingen in Irak, eind januari 2005.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijven de ministers Kamp (Defensie), Bot (Buitenlandse Zaken) en Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) dat een internationale militaire aanwezigheid in Irak van belang is voor de veiligheid en stabiliteit in het land. Dit is nodig om te zorgen voor een duurzame economische en politieke wederopbouw in het land.

Ook Japan speelde een rol in het besluit om te blijven. Japan heeft zo'n 550 soldaten in het zuiden van Irak die uitsluitend humanitaire taken mogen verrichten. Voor hun veiligheid zijn ze deels afhankelijk van de Nederlanders. Gisteren deed de Japanse regering nog een oproep aan Nederland om te blijven.

Momenteel zijn er 1300 Nederlandse militairen in Irak waarvan het merendeel deel uit maakt van de luchtmobiele brigade. Daarnaast heeft Nederland recentelijk zes Apache gevechtshelikopters in Irak gestationeerd om nieuwe schietincidenten te voorkomen.