Dieven Half-Life 2 code gearresteerd

lizardtattoo had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon GamesIn oktober 2003 maakte gamesfabrikant Valve Software bekend dat de broncode van het spel Half-Life 2 gelekt was. In samenwerking met een groep gamers heeft Valve nu de vermoedelijke dieven weten te achterhalen en zijn deze uiteindelijk gearresteerd. Dit maakte Valve donderdag in een verklaring bekend.

Volgens Valve zijn er verdachten in meerdere landen opgepakt. Dit voor het inbreken in het netwerk van Valve, het stelen en distribueren van de broncode. Meerdere gamers zouden het bedrijf geholpen hebben door informatie over de dieven te verschaffen. "Het was buitengewoon om te zien hoe snel en hoe slim gamers in staat waren om dit uit te pluizen. Normaal gesproken zijn dit onoplosbare problemen voor het rechtssysteem", aldus Gabe Newell, oprichter van Valve, in een verklaring. "Iedereen hier bij Valve is weer eens herinnerd aan hoe veel we verschuldigd zijn aan de game-community."

Valve maakte de arrestaties donderdag bekend, maar het is onduidelijk wanneer deze werkelijk plaatsvonden. Volgens Newell waren de daders al enkele dagen na de inbraak opgespoord door de on-line gaming community.

De noordwestelijke tak van de cybermisdaad-afdeling van de FBI wilde weinig informatie prijsgeven. Gevraagd door GameSpot gaven zij toe mensen te hebben gearresteerd. Maar over het aantal mensen dat er in de VS gerarresteerd is en waar ze gepakt waren wilde men verder niets zeggen.

Er waren de afgelopen maanden veel geruchten over de zaak. Zo meldden in januari enkele computer-experts uit de omgeving van San Fancisco dat hun hardware in beslag was genomen door de FBI. Zij zouden verdacht worden van de diefstal. Enkele weken geleden nog werd door niet-bevestigde berichten uit Duitsland gemeld dat de maker van de Phatbot-worm ook betrokken zou zijn bij de diefstal. Over beide geruchten wilden noch Valve noch de Amerikaanse autoriteiten iets zeggen.