Opnieuw vier jaar cel voor Ahold-afperser

Icoon Binnenlands nieuwsJochem van Z. is vandaag in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot vier jaar cel met aftrek van voorarrest wegens zijn rol bij de afpersing van het Ahold-concern. Volgens het gerechtshof in Arnhem is bewezen dat hij heeft deelgenomen aan een schietpartij in Meppel, dat hij betrokken was bij de afpersing zelf en dat hij zonder vergunning in het bezit was van een wapen.

Het Openbaar Ministerie (OM) had acht jaar cel geëist wegens twee pogingen tot moord, afpersing en het in bezit hebben van een wapen. Het hof sprak van een 'ernstig' misdrijf, maar van Z. kan volgens het hof niet als hoofdverdachte worden gezien. De hoofdverdachte is zijn kompaan Edwin W. die eerder in beroep tot negen jaar cel is veroordeeld.

De advocaat van Jochem van Z. reageerde teleurgesteld op het vonnis. Hij zegt dat zijn cliënt niet betrokken is geweest bij de schietpartij in Meppel. De politie is volgens hem ook niet volgens de regels te werk gegaan bij verhoren. Ook zouden ontlastende getuigenverklaringen zijn genegeerd. Een aantal medegedetineerden van Edwin W. zou hebben verklaard dat hij Z. erin heeft geluisd.

Van Z. heeft bekend het concern te hebben afgeperst, maar hij dacht altijd dat het om een kleinschalig bedrijf ging. Hij heeft ook toegegeven illegaal een wapen in zijn bezit te hebben gehad. Het is volgens de advocaat nog te vroeg om te beslissen in cassatie te gaan.