In de cel door smoesje over bom

Icoon Buitenlands nieuwsEen Amerikaanse vrouw en een Britse man zitten vast vanwege een valse bommelding. Het tweetal deed de bommelding omdat de vrouw haar paspoort kwijt was en hierdoor niet kon vliegen.

De 18-jarige Hatice Ceylan, een studente uit New Jersey, had ingestemd met het plan van de 33-jarige Brit Ilyas Savas om het Embassy Suites hotel vlakbij het vliegveld van Philadelphia te bellen. In dit telefoongesprek op 2 juni werd gemeld dat er bommen aan boord waren van de vluchten van Philidelphia naar Londen via Boston.

Beide vluchten werden vertraagd en de vliegtuigen doorzocht. Ceylan en Savas wordt een valse bommelding ten laste gelegd en ze kunnen nu uitkijken naar een maximale gevangenisstraf van tien jaar en een boete van $500.000.

Ceylan had een niet vergoedbaar ticket gekocht naar Londen en realiseerde zich dat haar paspoort nog in een gebouw lag wat op dat moment gesloten was. Hierdoor was het voor haar niet mogelijk om naar Londen te vliegen. De man, die getrouwd is en twee kinderen heeft, deed de bommelding vanuit Engeland en vloog vervolgens naar Philadelphia. Beiden werden op 4 juni gearresteerd toen zij probeerden het ticket van Philadelphia naar Londen in te wisselen dat Ceylan twee dagen eerder niet had gebruikt.

Ceylan en Savas zijn beide geboren in Turkije, maar Ceylan heeft de Amerikaanse nationaliteit en Savas de Britse. De vrouw was uitgehuwelijkt en stond op het punt te trouwen met een andere Turkse man. De advocaat van het tweetal kon niet zeggen of er een verhouding was tussen Ceylan en Savas.