''Saddam Hussein wordt gemarteld''

Icoon Irak nieuwsVolgens een Jordaanse advocaat die beweert Saddam Hussein te vertegenwoordigen wordt Hussein door zijn Amerikaanse ondervragers mishandeld. De advocaat, Mohammed Rashdan, baseert zich op een rapport van het Internationale Rode Kruis van 21 januari waarin zou staan dat de Iraakse ex-leider in goede gezondheid verkeerde, maar 'licht gewond' was. Het Internationale Rode Kruis heeft Hussein sinds zijn gevangenname twee maal onderzocht.

"Dit is overduidelijk bewijs dat de Iraakse president onderhevig is aan fysieke en mentale martelingen en geweld", aldus Rashdan die een kopie van het rapport aan verslaggevers toonde. In de kopie worden naam, geboortedatum en de fysieke gesteldheid van Hussein vermeld. Het Rode Kruis kan vooralsnog niet bevestigen dat zij Hussein daadwerkelijk op 21 januari hebben bezocht.

De advocaat zegt door de vrouw van Hussein te zijn aangenomen. Hij werkt samen met twee andere advocaten; de Fransman Emmanuel Ludot en de Amerikaan Curtis Doebbler. Rashdan onderhield in het verleden banden met de Baath-partij in Irak, waardoor het niet zeker is of de Amerikanen hem als advocaat zullen accepteren. Wanneer het proces begint is nog niet bekend.